A-kassa får man genom att bli medlem i ett fackförbund eller i vissa fall enbart bli medlem i en A-kassa. Det finns många olika A-kassor och man ska söka sig till den som hör till sin yrkeskategori. Arbetar man med statligt uppdrag så ska man söka sig till facket ST eller som butiksarbetare till Handels fackförbund.
För att få utbetalningar från A-kassan så krävs det till att börja med att man har varit med i minst ett år i a-kassan. Man ska även ha uppfyllt arbetsvillkoren och vara inskriven på arbetsförmedlingen.
Man kommer inte ifrån att betala medlemsavgiften till a-kassan om man är arbetslös men vissa fackföreningar har inkomstbaserad avgift.
Som arbetslös och få utbetalningar så måste man kunna vara tillgänglig för arbete minst tre timmar om dagen och minst 17 timmar i veckan. Detta innebär att man står till arbetsmarknadens förfogande och vill arbeta.
Arbetsförmedlingen ställer krav på aktiviteter som måste utföras under tiden man är registrerad. Detta är bland annat att man ska rapportera in sin aktivitet under månadens lopp. Gör man inte detta så mister man rätten till ersättning från a-kassan.
Arbetsvillkoret innebär att man måste jobbat ett visst antal timmar under det senaste året. Antingen i minst 80 timmar på en månad i minst 6 valfria månader. Man kan även arbetat minst 480 timmar under en sammanhängande tid över 6 månader. Dessa månader skall minst innehålla 50 timmar per månad.
Arbete eller förvärvsarbete som man kallar det är inte bara vanligt arbete utan här räknas även in andra aktiviteter såsom:
- anställning med lönebidrag eller vanligt anställningsstöd
- Föräldrapenning eller totalförsvar, båda upp till två månader
- betald ledighet eller semester
- Andra varianter där man fått en lön